JoHari-Vinduet..

Når du nu engang har valgt lederjobbet, er det utroligt vigtigt for ikke at sige et must, at kende sine egne blinde vinkler og fordomme. Derfor starter vi i dette indlæg med et kig på JoHari Vinduet, JoHari stammer fra Joseph Luft og Harry Ingham, der sammen udviklede teorien JoHari som i øvrigt er en kombination af deres navne. Hvor Jo er fra Joseph og Har fra Harry og I fra Ingham, ikke helt ligeligt fordelt men om end ikke andet hvad de kom frem til. Nemlig “JoHari-vinduet”.. Teorien er iøvrigt udgivet i 1955.

Teorien bygger på at vi alle har mindst fire bevidsthedstilstande, overfor vores følelser, handlinger og vores motivation.

JoHari vinduet JoHari Vinduet..

De fire bevidsthedstilstande viser, hvordan vi kan betragte en handling, følelse eller motivation, alt afhænig hvilken af parterne som kender den.

Det åbne jeg
Er det som refererer til dig selv, din adfærd, følelser som du erkender og er villig til at dele med andre. I forholdet til andre mennekser kan vi være åbne, meddelsomme og ligefremme. Vi er ærlige og det er klart for begge parter hvad vi vil og hvad hensigten er. Vores åbne jeg er opmærktsom og villig til at inddrage andre mennesker i vores hensigter.

Det skjulte jeg
Er det som refererer til noget som vedrører dig selv, som du er den eneste der kender til. Det er af privat karakter, ingen omkring dig ved hvad der foregår. Det skjulte jeg er det vi er bevidste om, men ikke ønsker at dele med andre omkring os. Som en reaktion på forskellige oplevelser i barndommen, har de fleste af os lært at holde vores fantasier, følelser og ideer for os selv.

Det blinde jeg
Er det som refererer til noget vi ikke selv er klar over, men som er synligt for omverden og som viser sig igennem vores adfærd. Det kan eksempelvis være måden man taler på – med et estemt stemmeleje, forskellige ansigtsudtryk, en speciel kropspositur. Som vi ikke selv er bevidste om. Vores adfærd kan nemt have indvirkning på, hvordan andre mennesker opfatter en. Det har derfor indflydelse på hvordan andre mennesker vælger at omgås en.

Disse adfærdsmønstrer er som oftest, noget vi har tillagt os. Eksempelvis kopieret fra andre mennesker som har haft en vis indflydelse i ens liv, vores kopiering af andre mennesker er ubevidst od fordi den oftest foregår tidligt i vores liv, er vi ikke i stand til at se dem senere. Derfor udgør de vores blinde jeg.

Det ukendte jeg
Er det som referer til det i os, som ingen kender til, ikke engang en selv. Ingen ved hvad der sker. Det ukendte jeg er mere gådefuldt end det skjulte jeg og det blinde jeg. som oftest stikker vores hensigter dybt og ikke engang os selv, ved hvad der sker.

Som oftest oplever man disse dele af en selv, forklædt i drømme eller som en del af angst eller tvangstanker. Sådanne handlinger, motiver og følelser forbliver uklare og tågede for os, så længe man ikke lader det komme til overfladen.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *